Anasayfa > Blog
Baskı Teknikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Tekstil alanında baskı teknikleri; farklı desenler, renkler ve grafiklerin kumaş üzerine uygulanmasını sağlayan yöntemler olarak bilinir. Bu baskı teknikleri, tekstil ürünlerini estetik açıdan çekici hale getirmek, markaların kendilerini ifade etmesini sağlamak ve tüketicilerin tercihlerini yansıtmak için sıklıkla kullanılır. Bu yazımızda sizin için baskı teknikleri ve kullanım alanları hakkında detaylı bilgiler hazırladık. İşte tekstilde yaygın olarak kullanılan bazı baskı teknikleri ve kullanım alanları!
Baskı Teknikleri Nelerdir? Baskı Teknikleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Günümüzde sıklıkla tercih edilen pek çok baskı türü bulunur. Bu baskı türlerini ve kullanım amaçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Glitter Baskı
Sim baskı adıyla da anılan glitter baskı, tekstil sektöründe sıklıkla kullanılır. Glitter baskı ile farklı renk ve desenler her kumaşa uygulanabilir. Glitter baskı türünün kullanım alanları genel olarak kadın abiye ve çocuk kıyafetleri olarak bilinir. Bu baskı tekniğinde, iki farklı yöntem uygulanılır. Bu yöntemler:
Bu iki yöntemde de simler, uygulanacağı alana iyice sabitlenir. Simleri sabitlemek, uzun süreli bir kullanım için de idealdır.
Laminasyon Baskı
Hızlı ve kolay olması sayesinde sıklıkla tercih edilen laminasyon baskısında, kumaşların çeşitli yöntemler ile dikişsiz bir şekilde yapıştırılması amaçlanır. Bu baskı tekniğinin kullanım alanları genellikle tekstil ve döşemelik kumaşlardır.
Embos Baskı
Kabartma ve gofre baskı isimleriyle de anılan embos baskı, basınç ve ısıyı kumaşa iletebilen silindir kalıplar sayesinde 3D kabartma efekti verilmesini sağlayan bir tekniktir. Kullanım alanları geniştir çünkü pek çok kumaş türüne uygulanabilir. Üstelik meydana gelen 3D görüntü ile desenler daha görünür ve daha benzersiz olur.
Varak Baskı
Varak baskı tekniği, günümüzde pek çok ürün tipine uygulanabilen geniş bir alana sahip bir baskı türüdür. Bu baskı tekniğinde kalıp ile desenin olduğu bölgeye yapıştırıcı eklenir. Ardından özel varak kağıtları transfer edilerek parlak ve göze çarpan desenler elde edilir. Varak baskının kullanım alanları; tekstil, deri, matbaa, dekorasyon, mermer, mobilya gibi pek çok alana yayılmaya devam eder.
Flok Baskı
Toz halindeki küçük parçaları serperek, kumaş üzerine yapıştırılmasını sağlayan baskı tekniğine flok baskı adı verilir. Flok baskı tekniğinde renk skalası oldukça geniştir. Ayrıca flok baskı tekniği, kumaşlarda kadifemsi hoş bir görüntü elde edilmesine de yardımcı olur. Flok baskı tekniğinin kullanım alanları oldukça geniştir. Öyle ki, kullanım alanı en geniş baskı türlerinin başında gelir.
Pul Baskı
Payet baskı adıyla da bilinen pul baskı, pulların kumaş üzerine aktarılmasına verilen bir baskı tekniğidir. Pul baskı tekniği ile farklı kumaş türleri üzerine pul baskı uygulaması yapılabilir hale gelir. Ayrıca bu baskı yöntemiyle kumaşlara ışıltı ve renk katılır. Pul baskı tekniğinin kullanım alanları genellikle kadın giyim ve abiye kumaşları gibi ürünlerdir.
Milteks Baskı olarak, yukarıda bahsettiğimiz tüm baskı türlerini sizin için uyguluyoruz. Çalışmalarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.